Litieră acoperită sau descoperită: Pisicilor chiar le pasă?

Litiere acoperite sau descoperite

Pisica ta preferă o litiera acoperită sau neacoperită? Aceasta este întrebarea cercetătorilor veterinari de la Universitatea Ross din Scoala de Medicină Veterinară (Ross University School of Veterinary Medicine) examinat într-un studiu publicat în aprilie 2013 problema Journal of Feline Medicine și Chirurgie. Răspunsurile pe care le-au găsit pot surprinde.

Adresa web a cercetării https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23103684

Pisicile care urinează pe mobilier, covoare și în alte locuri din casă – continuă să fie o plângere majoră a proprietarilor de pisici. Urinarea în afara litierei este problema numărul unu de comportament văzuta de medicii veterinari. Aceasta este o problemă gravă uneori.

Exista câteva variabile de care depinde cit de confortabila este litiera pentru pisica:

  1. curățarea zilnică a litierelor
  2. schimbarea tipului de așternut (fără cavități, aglomerare, granulație fină etc.);
  3. numărul de litiere „număr de pisici plus unu” pentru numărul total de litiere);
  4. litiere mai mari,
  5. locația litierei
  6. tipul de litiera (neacoperită sau acoperită).

Desigur, acestea sunt doar sugestii tipice; medicul veterinar vă va oferi recomandări specifice pe baza problemei pisicii dvs.

Cercetătorii Ross au dorit să afle dacă pisicile au preferința pentru litiere deschise sau neacoperite, comparativ cu litiere acoperite sau „cu capișon”. Au evaluat 28 de pisici fără istoric cu probleme de eliminare în precedent. Fiecare pisică a primit acces la două litiere în timpul perioadei de studiu de două săptămâni. În gospodăriile cu mai multe pisici, pisicile de studiu au fost ținute separate de alte pisici. Proprietarii au folosit același tip de așternut și au curățat zilnic litierele utilizând același regim de curățare. Pisicile aveau vârsta cuprinsă între 3 luni și 15 ani, cu o vârstă medie de 3,1 ani. 56% au fost femei și 44% pisici de sex masculin. 78% dintre pisicile studiului au folosit în prezent o cutie de gunoi neacoperită, iar 59% au folosit o cutie acoperită la un moment dat în timpul vieții. Nici o pisică nu a ieșit în afara cutiilor de gunoi în timpul perioadei de studiu. Acum este momentul să obțineți rezultatele.

În acest studiu, nu s-a observat nici o preferință generală pentru litierele acoperite și neacoperite. La evaluarea pisicilor, 70% nu au avut absolut nici o preferință (adică au folosit ambele cutii în mod egal), 15% au folosit mai mult cutia de gunoi acoperită, în timp ce 15% au folosit neacoperita mai mult decât cea acoperită. Destul de bune rezultate.

Se pare că pisicile tind să folosească litiera – atâta timp cât este curată. Cercetătorii veterinari au ajuns la concluzia că folosirea unei litiere mari, curățarea zilnică a acesteia și folosirea unui așternut optim au fost probabil cei mai importanți factori ai litierelor în prevenirea multor probleme de eliminare.

Sunt de acord. În experiența mea, majoritatea proprietarilor nu curăță adesea cutia de gunoi, folosesc cutii mici și pot să le plaseze în locuri pe care pisica nu le consideră atrăgătoare. De asemenea, am descoperit că unele pisici nu accepta așternutul parfumat sau o textura de așternut care se poate fi neplăcută.

Acest studiu a determinat ca pisicile nu par sa le pese dacă litiera este acoperita sau nu. Ceea ce le pasă este un loc curat pentru urinare.

Ai curățat litiera astăzi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *