Cum sa înveți pisica la litiera? Pricina de ce nu o foloseste?

Cum sa înveți pisica la litiera?

În cele din urmă, fiecare proprietar de pisica va avea caz când ea va decide că litiera nu este de fapt cel mai bun loc de a face treburile. Foarte adesea, o pisica va decide ca este de fapt mult mai bine sa folosești un colt discret în casa ta, sau poate pantoful tău preferat sau chiar chiuveta la baie. Ar putea părea că aceasta este o schimbare aleatorie și lipsită de sens în comportament; dar, în general, probabil veți fi în măsură să dați seama de cauza și să vă învățați pisica sa folosească litiera în cel mai scurt timp.

De ce pisica mea nu folosește litiera?

Iată o mare întrebare: de ce pisicile, care de obicei preferă să fie îngrijite și curate, la un moment decid să se schimbe locul pentru urinare?

Mai întâi: asigurați-va ca nu este o pricina de ordin medical. Există o serie de probleme medicale care pot determina pisicuța dvs., de altfel bine pregătită, să boicoteze litiera. Primul lucru pe care ar trebui să-l faceți, mai ales dacă acest comportament rău este neobișnuit pentru pisica dvs., este verificarea de către veterinar. El sau ea va dori probabil să ruleze câteva teste simple (urină, sânge) pentru a vă asigura că nu este nimic rău în rinichii, vezica urinară sau sistemul digestiv al pisicii de asemenea necesita verificare.

Marcarea

O cauză comună este un instinct de a marca teritoriul, iar acest lucru este cel mai frecvent întâlnit între masculi, deși este, de asemenea, ceva care se poate întâmpla și la femelele. Pisicile marchează de obicei pentru a-și apăra teritoriul – mai ales dacă există o pisică în vecinătate – sau ca o reacție la stres.

În cazul marcării, în cazul în care pisica dvs. nu este sterilizată, probabil e timpul sa o faceți. Se va opri, de multe ori rapid, urinarea inadecvată, dar, de asemenea, duce la o pisică mai sănătoasă.

Dacă pisica dvs. este sterilizată și marcată oricum, priviți în jur și vedeți dacă ar putea exista ceva care să determine pisica să se simtă stresată sau inconfortabil:

  • Noul mobilier sau alte obiecte mari introduse în mediul lor
  • Pisicile care vin în curtea dvs. sau „vă vizitează” pisica la ferestrele din casă
  • Frecvenți sau pe termen lung oaspeți sau vizitatori în casa dvs. (umană sau altfel)
  • Puteți utiliza spray-uri anti-pisici non-toxice pentru a descuraja marcarea sau chiar utilizați uleiuri esențiale precum menta, citrice și eucalipt pentru a descuraja marcarea într-o anumită zonă.

Există, de asemenea, niște spray-uri și feromoni artificiali, pe care le puteți pulveriza în zonele pe care pisica dvs. le elimină, ceea ce va ajuta la reducerea stresului. Veterinarul vă poate recomanda produse de această natură.

Urinare și defecare necorespunzătoare

Pisicile vor opta pentru a opri utilizarea unei litiere pentru o varietate de alte motive, unele evidente și altele nu. Unele dintre cele mai frecvente cauze includ:

  • Dulapuri murdare de gunoi – Pisicile urăsc o litiera murdară la fel de mult ca noi. Ar trebui să scoți cutia în fiecare zi, cel puțin o dată pe zi, eliminând orice deșeuri solide. Dacă folosiți așternut aglomerat, eliminați urmele de urină în fiecare zi. Schimbați așternutul de câte ori este necesar pentru a o menține curată și pentru a vă asigura că absorbantul își poate face datoria de a absorbi umiditatea și mirosurile proaste.
  • Litiera supra-aglomerata – Pisicile nu le place sa-și împartă litiera cu prea multe alte pisici. În mod ideal, fiecare pisică din casa dvs. ar trebui să aibă propria litiera. Deși nu își pot folosi exclusiv cutia personală, este o regulă bună de urmat pentru a te asigura că fiecare pisică simte că are un spațiu amplu de a face treburile sale.
  • Feng Shui pentru litiere – Da, credeți sau nu, pisicile ii pasa de unde se poziționează litierele. Litiera cu scop, deoarece utilizarea a litierei lasă o pisica temporar vulnerabila, nu le place sa se simtă ca și cum ar putea fi înconjurate. De asemenea, pisicile se bucură de o mică intimitate, așa că litiera lor în mijlocul unui loc aglomerat în casă nu este o idee bună.
  • Tipul de urzici – Pisicile pot fi pretențioase cu privire la ce fel de litiera le place. Experimentați cu diferite tipuri de litiere dacă credeți că ar putea fi problema în ele. Când funcționează un anumit tip de litiera, nu-l schimbați! Pisicile sunt, în general, atente la orice lucru nou și ar putea să boicoteze litiera doar din cauza asta.

Curățare de mizerie

Pisicile au puteri incredibile de a simți miros puternic și slab (nu la fel de bine ca un câine, dar de multe ori mai bine decât oamenii). Aparatele de curățare obișnuite de uz casnic nu vor elimina mirosul după urina sau fecalele. Va trebui să utilizați produse de curățare enzimatice speciale pentru a elimina mirosurile ce o stresează pe pisica. Medicul veterinar vă poate recomanda cel mai bun produs pentru dvs.

Stați calm și arătați o mulțime de dragoste.

Deși este ușor să lăsați o problemă de genul asta să te frustreze în continuare, ori rezolvă. Pisicile nu fac asta ca fiind rele, ci doar reacționează la ceva care le face să încalce regulile pe care sunt în mod normal fericite să le urmeze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *